Op zaterdagmiddag 6 april is de opening van de expositie zwart-witbeelden van het Knoalster Foto Collectief in de Hesse Bibliotheek Ter Apel. De fotografen van het Knoalster Foto Collectief nemen je in deze expositie mee naar de wereld van zwart-witfoto’s. Ontdek de variatie in zwart-witfotografie en de kunst van het weglaten van kleur. Ondervind de emotie en de persoonlijke smaak van de fotograaf achter het beeld. Welke herinneringen roept het beeld op bij het zien van de zwart-witfoto? Alle fotografen, ieder op hun eigen wijze, hebben een beeld bij het weglaten van kleur. De expositie draait geheel om het onderwerp, composities, vormen en contrasten.

Knoalster Foto Collectief

Het Knoalster Foto Collectief is een groep van tien enthousiaste fotografen uit Stadskanaal en omstreken. Het collectief is vanuit een spontaan idee ontstaan meteen na de tweede editie van de kunstroute Kunst op Noord in Stadskanaal-Noord, waarna de eerste gezamenlijke expo volgde. Ze hebben als collectief een gezamenlijk doel: het organiseren van groepsexposities in Stadskanaal en wijde omgeving. Wat meteen opvalt aan de exposities is de grote variatie aan onderwerpen. Iedere fotograaf hanteert zijn eigen uitgangspunten en werkwijze en dat levert altijd een mooi, afwisselend resultaat op.

Begin vorige eeuw

De allereerste foto nam de Fransman Joseph Nicephore Niépce in 1826. Tot 1935, het jaar van de uitvinding van de kleurenfilm Kodachrome, was er niets anders dan een zwart-witfoto. Gedurende deze periode heeft de zwart-witfotografie veel herinneringen vastgelegd en ons een beeld gegeven van dit tijdperk.

Zwart-witfotografie nu

Het maken van monochrome beelden is vandaag de dag nog steeds zeer actueel. Het is een kwestie van persoonlijke smaak; het roept herinneringen en emoties op en het geeft een unieke uitstraling. Sterker nog, sommige foto’s komen veel beter tot hun recht zonder kleur. Het maakt een foto krachtiger, zonder afgeleid te worden van kleur. Bij een zwart-witfoto gaat de aandacht naar de compositie, het lijnenspel, het licht, de vormen en de contrasten in de foto. De details worden daardoor beter benadrukt, het beeld is tijdloos en het draait puur om het onderwerp.

Verloting

Schrijf iets in het gastenboek, laat je mailadres achter en maak kans op een zwart-witfoto van Jeroen Werkman.

De expositie loopt tot 1 juli en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Bibliotheek (Molenplein 25, 9561 KS Ter Apel).